
De contentkalender is een mooi overzicht voor het plaatsen van content. In een contentkalender staat de beschikbare content die verspreid over weken of maanden geplaatst wordt. Dat geeft structuur. De kalender gaat in een adem samen met de contentstrategie. Deze strategie bestaat uit de marketingdoelen, klantenprofiel(en) en het plaatsen van content. Die content wordt verspreid via de beschikbare mediakanalen van een bedrijf. Social media-posts, blogs, foto en video ad hoc plaatsen is niet zo slim. Met een contentkalender kan je content spreiden, omdat niet alle berichten een actuele inslag hebben. Maar, hoe werkt zo’n contentkalender nu eigenlijk?
De opzet van de contentkalender
Een contentkalender opstellen kan in een excelsheet of een van de vele tools die op internet te vinden zijn. In het overzicht zijn de marketingacties te plaatsen bij bepaalde dagen, weken en/of maanden. Het gaat in het schema enerzijds om het plaatsen van content, anderzijds om de verantwoording en het doel van de marketinguitingen.
- Datum of weeknummer
- Onderwerp van de content
- Type content: blog, foto of video
- Genre van de content (nieuws, achtergrond of blog)
- Doelgroep (eventueel klantprofielen)
- Onderwerp van de content
- Centrale boodschap van de content (wat is het doel?)
- Wie maakt de content?
- Wie plaatst de content?
- Via welke kanalen wordt de content verspreid? (website, Facebook, Twitter, LinkedIn etcetera)
- Welke bronnen zijn er gebruikt?
In het schema kan nog komen te staan of er sprake is van een call to action en op welke SEO-woorden je gevonden wilt worden. Deze kan je ontdekken via de zoekwoordplanner van Adwords of de suggesties die in de zoekmachine van Google zelf worden gegeven.
Een bekend geheugensteuntje in de journalistiek zijn de vier W’s en H (wie, wat, waar, wanneer en waarom en hoe) die ook voor content toepasbaar zijn.
De mogelijkheden voor de contentkalender
Een contentschema is via verschillende software te maken. Dit kan Excel zijn, maar ook onder meer Hootsuite, Vertical Measures, Hubspot en Content Marketing Institute (CMI). In deze software zitten templates of excelsheets.
Het is aan te raden om één iemand verantwoordelijk te maken voor het contentschema. Hij/zij houdt zo het overzicht. Daarnaast zijn regelmatige evaluaties en brainstormsessies aan te raden. Die zijn nodig om de content bij te sturen als dat nodig blijkt. Sommige informatie is op langere termijn te ‘recyclen’. Dat wil zeggen dat oude berichten over een tijdje weer plaatsbaar zijn. Oude informatie kan soms, met een nieuwe invalshoek, weer interessant zijn. Aan de verschillende typen content kan een ‘buyer persona’, een klantprofiel, worden toegevoegd. Op deze manier kunt u controleren of de content goed aansluit op de desbetreffende doelgroep.